H&M TİS BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI

yazar:

kategori:

H&M TİS BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI

H&M toplu iş sözleşmesi bilgilendirme ve eğitim toplantısı 9-10 Ocak 2020 tarihleri arasında Ankara’da yapıldı. H&M işyeri sendika temsilcilerimizle gerçekleştirilen toplantıya, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar, H&M İşçi-İşveren İlişkileri Sorumlusu Derya Malkoç, Sendikamız Genel Yönetim Kurulu ve uzmanlarımız katıldı. Toplantı Alemdar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasına temsilcilerimizi ve katılımcıları selamlayarak başlayan Alemdar, diğer işyerlerinde çalışan üyelerimizle yapılan toplantılarda, çalışma yaşamının içinde bulunduğu sorunları ve buna ilişkin görüşlerini paylaştıklarını söyledi.

ÇALIŞMA HAYATINDA PEK ÇOK SORUN VAR

Çalışma hayatına ilişkin sorunların başında, H&M çalışanlarını da yakından ilgilendiren genç işsizliği geldiğini ifade eden Alemdar, “Ülkemizde her düzeyde eğitim almış gençlerimiz, bırakın hayatlarını rahatça sürdürecekleri bir işi, asgari ücretle iş bulmakta bile zorluk çekiyorlar. Üniversite mezunu gençlerimiz arasında işsizlik oranı yüzde 30’lara ulaşmış durumda. İşsizlik o boyutlarda ki ne yazık ki ülkemizde 14 milyon çalışanın neredeyse yüzde 43’ü asgari ücretle çalışıyor” şeklinde konuştu.

Düşük ücret politikalarının da önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Alemdar, özellikle AVM’lerde ücretlerin insan onuruna yakışır düzeyde olmadığını, işverenlerin de işsizlik gibi konuları, düşük ücret politikalarını hayata geçirmek için koz olarak kullandığını söyledi.

Çalışma hayatında pek çok sorun daha olduğunu, ancak bunların tamamına toplantıda değinmesinin mümkün olmadığını söyleyen Alemdar, “Son dönemde gündemimizde olan önemli iki konu daha var. Bunlardan birincisi vergi sistemindeki adaletsizlik. Diğer kıdem tazminatlarımız” dedi. 

ÖZEL SEKTÖRDE VE MAĞAZALARDA ÖRGÜTLENMEYİ HEDEF SEÇTİK

Koop-İş’in 56 yıllık bir sendika olduğunu söyleyen Alemdar, uzun yıllar ufak tefek birkaç kamu işyerinde örgütlü olan bir sendika olarak varlığını koruduğunu, 2003 yılından itibaren ise Özel sektörde ve mağazalar zincirlerinde örgütlenmenin önemli bir zorunluluk olduğunu tespit ettiklerini söyledi. İlk olarak Praktiker mağazalarında örgütlenildiğini ifade eden Alemdar, “Ciddi bir mücadele verdik. Bu örgütlenmeyi başardık. Başarılı bir toplu iş sözleşmesi imzaladık. Ancak Praktiker firması ülkemizden çekilince, buradaki örgütlülüğümüzü kaybettik.” şeklinde konuştu.

Bu deneyimle bu kez de IKEA’da örgütlenme çalışmalarına başlandığını söyleyen Alemdar, burada da zorlu bir örgütlenme sürecinden sonra örgütlenmeyi başardıklarını kaydetti. Alemdar, şu an IKEA’da 2. dönem toplu iş sözleşmesinin yürürlükte olduğunu söyledi.

Bu örgütlenmenin ardından ise giyim mağazası zincirlerini hedef seçtiklerini kaydeden Alemdar, ilk olarak da H&M mağazalarında örgütlenme çalışmalarına başladıklarını ve bu örgütlenmeyi başarıyla tamamladıklarını söyledi. 

H&M’de imzalanan sözleşmenin ilk sözleşme olmasına rağmen son derece iyi olduğunu kaydeden Alemdar “Uyuşmazlık maddelerinin neredeyse tümünde talep ettiklerimizi almayı başardık. Daha da önemlisi, pek çok hak kazanmamıza rağmen, uygulanabilen bir sözleşme bağıtladık.” şeklinde konuştu.

Toplu sözleşmeyle elde edilen hak ve kazanımları anlatan Alemdar, “Bu hakların hepsi Koop-İş sayesinde kazanıldı değerli arkadaşlarım. Ve elbette ki Koop-İş çatısı altında bir araya gelen, bu mücadelede arkamızda büyük bir güç oluşturan sizlerin sayesinde kazanıldı. Bu mücadelemize omuz verdiğiniz için hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

H&M ÖRGÜTLENMEMİZ DOMİNO ETKİSİ YARATTI

H&M örgütlenmemizin ve toplu sözleşmede elde edilen hakların sektörde bir domino etkisi yarattığını söyleyen Alemdar, bu etkiyle beraber Amerikan ayakkabı mağazası Foot Locker’da ve Boyner’in franchising’in Başaran Büyük Mağazacılık’ta örgütlendiklerini kaydetti. 

Bu domino etkisiyle pek çok mağazadan üyelik geldiğini söyleyen Alemdar, en çok üyeliğin geldiği KOTON’a özel bir önem vermeye karar verdiklerini, burada da hızlı bir örgütlenmeyle önemli ölçüde üye kaydettiklerini söyledi. Sendikal örgütlenmeyi haber alan işverenin ise sendikalaşmayı kırmak için hukuka aykırı pek çok girişimde bulunduğunu kaydeden Alemdar, “KOTON işvereni, Anayasamızı, yasalarımızı ve uluslararası sözleşmeleri çiğneyerek, sendikalı oldukları için üyelerimizi işten çıkardı. Mevcut çalışan arkadaşlarımıza da yoğun bir baskı ve mobbing uygulamaya başladı. İşverenin bu kabul edilemez tutumu karşısında yaptığımız uyarıların karşılık bulmaması nedeniyle İstanbul, İzmir ve Malatya başta olmak üzere pek çok kentte basın açıklamaları yaptık, bildiriler dağıttık.” şeklinde konuştu.

Verilen mücadele sonucunda işverenin kısmen geri adım attığını, Koton çalışanlarının, yemek ücretinin iyileştirilmesi, prim sayım eksiği uygulamasına son verilmesi gibi bazı taleplerini kabul ettiğini söyleyen Alemdar, “Yani dostlarım, Koton’da yapılanlar gösterdi ki hak almak için Koop-İş’in gölgesi bile yeter. Ancak Koton’da mücadelemiz bitmedi. Koton’a Koop-İş bayrağını dikene kadar mücadelemiz sürecek” şeklinde konuştu.

AVM’LERDE SENDİKALAŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ

H&M çalışanlarının Türkiye’nin dört bir yanındaki AVM’lerde olduğunu söyleyen Alemdar, “Sizler bizim oralardaki neferlerimizsiniz. Koop-İş’in birer temsilcisisiniz. Bu bilinçle hareket etmenizi, örgütlenme çalışmalarında şube başkanlarımıza ve örgütlenme uzmanlarımıza destek olmanızı istiyorum. Sendikal örgütlenmeye katkı vermenizi istiyorum.” dedi. AVM’lerde sendikalaşmanın gelişip yaygınlaşmasıyla beraber, AVM’lere hak ve özgürlüklerin geleceğini, çalışanların insan onuruna yakışır bir çalışma ortamına kavuşacağını, gelece güvenle bakıp, mutlu, huzurlu bir çalışma ortamında istikarlı bir işe sahip olacağını kaydetti. Alemdar, “İş güvencesine, gelir güvencesine, huzura, mutluluğa kavuşan bu çalışanlar, bu istikrar sayesinde çalıştıkları işyerlerinden emekli bile olabilecekler.” şeklinde konuştu.

AVM’LERE YÖNELİK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZ VAR

“Vizyonumuz bunlarla da sınırlı değil sevgili arkadaşlarım.” diyen Alemdar, “AVM’ler için uzun vadeli programlar ve projeler öngörüyoruz. İşyeri bazında değil, AVM çapında projelerimiz var. İşveren sendikaları, dernekler ve AVM sahipleriyle iletişim kurarak, bu projelerimizi hayata geçirmek için neler yapabileceğimizi de konuşmak istiyoruz. Böylelikle alış veriş merkezleri, Koop-İş öncülüğünde huzurla çalışılabilir, yaşanabilir işyerleri haline gelecek.” İfadelerini kullandı.

KAZANDIRACAĞIZ VE HAK ETTİĞİMİZ PAYI ALACAĞIZ

Bunda sonra da disiplinli ve özverili çalışmalarımıza devam etmemiz gerektiğini söyleyen Alemdar, “Hep birlikte işimize, işyerimize sahip çıkacağız. Pastayı büyüteceğiz. İyi çalışıp kazandıracağız. Kazandırdığımızdan da hak ettiğimiz payı alacağız” şeklinde konuştu.

Alemdar eğitim seminerlerinde başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

EĞİTİM SEMİNERLERİ YAPILDI

Alemdar’ın konuşmasının ardından H&M İşçi-İşveren Sorumlusu Derya Malkoç da söz alarak temsilcilerimizden gelen soruları yanıtladı ve eğitim çalışmalarında temsilcilerimize başarılar diledi.

Konuşmaların ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Sayim Yorgun’un “Sendikacılık Fikrinin Doğuşu, Temel Kavramlar ve İşyeri Sendika Temsilcileri” başlıklı; HG Yaşam Tasarım Atölyesi Yaşam Tasarım Danışmanı Haluk Gürel’in “İlişki Yönetimi ve Ritm Atölyesi” başlıklı seminer ve sunumları yapıldı.

Toplantının ikinci günü olan 10 Ocak’ta, temsilcilerimizle birlikte toplu sözleşme bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Sendikamız Genel Sekreteri Metin Güney, Sendikamız Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Murat Türkekul, Sendikamız Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Yücel Yıldırım ile uzmanlarımız ve hukukçularımız katıldı.  


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir