BAŞKAN ALEMDAR, "ÜRETİM ESASLI EKONOMİYE GEÇİŞ" TOPLANTISINDAYDI

yazar:

kategori:

BAŞKAN ALEMDAR, "ÜRETİM ESASLI EKONOMİYE GEÇİŞ" TOPLANTISINDAYDI

TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtım Merkezi’nin (TEBİAT) düzenlediği "Üretim Esaslı Ekonomiye Geçiş" başlıklı toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Programa ayrıca Sendikamız Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Murat Türkekul, İzmir Şube Başkanımız Umut Başyayla, Sendikamız Uzmanları Aytuğ Balaman ve Sezgin Bilgin, Sendikamız Avukatları Veysel Özaydın ve Hasan Yılmaztürk katıldı. Programın birinci oturumu ise Prof. Dr. Münir Kutluata Başkanlığında Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ve İstanbul Eski Milletvekili İlhan Kesici’nin katılımıyla gerçekleşti.

ROBOTLAŞMA VE DİJİTALLEŞME

Konuşmasında sanayide yaşanan her değişim ve devrimin, üretimin makinelere kaymasına neden olduğunu, bu kaybın hizmet sektörü ve ekonominin büyümesi tarafından bir miktar telafi edildiğini söyleyen Alemdar, "Üretim Esaslı Ekonomiye Geçiş konusu, Dünya'da yaşanan değişimler dikkate alındığında, bundan sonra her fırsatta tartışmamız ve üzerine düşünmemiz, konuşmamız gereken son derece can alıcı bir konudur." dedi.

"Sanayi 4.0 yanı sıra giderek yaygınlaşan dijitalleşme, ticaret ve hizmetler sektöründe ciddi kayıpların yaşanacağını bize gösteriyor. Amazon, Ali Baba gibi e-ticaret faaliyeti yürüten dev şirketler nedeniyle, bu sektörde de işsizliğin inanılmaz boyutlara ulaşacağı konuşuluyor" diyen Alemdar, robotlaşma ve dijitalleşme nedeniyle yaşanacak işsizliğin, 2030 yılına kadar 2 milyar insanı etkileyeceğine dikkat çekti.

'SÜRECE İLİŞKİN ENDİŞELERİMİZ VAR'

Robotlaşma ve dijitalleşmenin ortaya çıkaracağı sorunlar konusunda endişeli olduklarını söyleyen Alemdar, "Bu gelişmelerle birlikte istihdamda ne kadar bir azalma yaşanacak? Bu durum nasıl telafi edilecek? Sanayi 4.0 ve dijitalleşme, işçilerimizin yaşam kalitesini artıracak mı? Çalışma saatleri azalacak mı? Yani kısacası, üretimdeki insan unsuru için hangi önlemler alınacak? İşte biz bütün bunları bilmiyoruz ve bunlara cevap arıyoruz. Bu sorularımıza cevaplarımızı, işçiler ve işverenler olarak sosyal diyalog kavramı içinde hep birlikte aramaktan, ortak çözümler bulmaktan yanayız." şeklinde konuştu.

ÜRETİME DAYALI EKONOMİ KALKINMANIN TEK YOLU

Endişelerimizin sosyal diyalog yöntemleri kullanılarak karşılıklı çabalarla giderilmesi gerektiğini kaydeden Alemdar, ülkemizin kalkınmasının tek yolunun, üretime dayalı ekonomiye geçiş olduğunu ifade etti. Alemdar, "Teknolojik tarımın gelişmesinin yanında, özellikle sanayi yatırımının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Üretim esaslı bir ekonomik model, ülkemiz için kaçınılmazdır. Bu model, ülkemizin yalnızca ekonomik değil, siyasal ve sosyal istikrarını da çok yakından ilgilendirmektedir." şeklinde konuştu.

Alemdar’ın konuşmasının tam metnine ekte ulaşabilirsiniz  


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir