EYÜP ALEMDAR, DEMİRYOL-İŞ SENDİKASI SAKARYA ŞUBESİ OLAĞAN GENEL KURULUNA KATILDI
TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Konfederasyonumuza bağlı Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesinin kongresine katıldı.
Siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda temsilcinin katıldığı kongrenin açılışında çalışmaya yaşamının güncel sorunları konuşuldu.
Genel kurula katılan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ülkeyi idare edenlerin, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin önceliğinin insan olması gerektiğini söyledi. Siyasi partilerin de sivil toplumun da herkesi kucaklamak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Atalay, "İşçi, işsiz, emekli biz bu ülkenin yüzde 50'siyiz. Ancak Meclise baktığınız zaman 3 kişi yokuz. Bunun sebebi siyasi partiler değil, bunun sebebi biziz." dedi.
TÜRK-İŞ’İN ETKİLİ VE KARARLI MÜCADELESİYLE İŞÇİLERİMİZ KAZANIMLAR ELDE ETTİ
Genel Başkanımız Eyüp Alemdar ise konuşmasında ülkemizin ve çalışma yaşamının güncel sorunlarına değindi. Konuşmasına doğup büyüdüğü ve ilk ekmeğini kazandığı, sendikacılık yaşamına başladığı Sakarya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Alemdar, üyesi olmaktan onur duyduğumuz TÜRK-İŞ öncülüğünde verilen mücadeleyi anlattı ve şunları söyledi:
“Sakarya, verimli topraklarıyla, Türk sendikacılığını da besleyen, ona hayat veren, can veren Büyük bir hazinedir. Ve elbette ki, bugün emek mücadelesinin en ön safında yer alan, işçilerin, emekçilerin, taşeron ve geçici işçilerinin, asgari ücretlinin, emeklilerin, sokakta kağıt toplayan çocukların, gençlerin, hepsinin ama hepsinin adına konuşan, onlar için mücadele eden Genel Başkanımız Ergün Atalay’dır.
Bugün üyesi olmaktan onur duyduğumuz, TÜRK-İŞ, Ergün Başkanın yönetiminde büyük işler başardı. Başarmaya da devam ediyor. Çalışma yaşamında önemli kazanımlar elde ediyor. Eğer geçmişte, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Yürürlüğe girdiyse, yaklaşık 700 bin taşeron işçisi kadro hakkı kazandıysa, bu TÜRK-İŞ’in etkili ve kararlı mücadelesinin sonucudur. TÜRK-İŞ ülkemizde taşeron sorununu O kadar gündemde tutmasaydı, mitingler, eylemler yapmasaydı, konuyu her fırsatta siyasilere götürmeseydi, inanın bana, biz bugün hala taşeron sorununu konuşuyor olacaktık. Bugün de, o dönemde kadroya geçemeyen, aralarında Demiryol-İş üyelerinin de olduğu KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya geçişlerini bekliyoruz.
Eğer bugün ülkemizde, geçici işçilerin kadroya geçişleri konuşuluyorsa, Taşeronların kadro konusu, vergi adaletsizliği konuşuluyorsa, her yıl yalnızca 9 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin çalışma süreleri 11 ay 29 güne çıkarılması için bakanlıkta bir çalışma yapılıyorsa, kamu işçilerinin zorunlu emeklilikleri erteleniyorsa, tayin hakları konuşuluyorsa Bu da bizlerin eseridir, TÜRK-İŞ’in eseridir. Bunu işçiler adına başaran TÜRK-İŞ’tir”
Ülkemizde emeğin olduğu her yerde TÜRK-İŞ olduğunu vurgulayan Genel Başkanımız, “ Yani nerede bir sorun varsa, nerede bir mağdur varsa, TÜRK-İŞ oradadır. Çünkü TÜRK-İŞ, ülkemizin onurudur, yüz akıdır. Asgari ücretliler için de vardır. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için de vardır” dedi.
2023 YILI İÇİN KAMU KESİMİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TASLAĞI HAZIR, İŞÇİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEYECEK ZAM ORANINI ALMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
Alemdar, 2023'de bağıtlanacak Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri için hazırlık çalışmalarına başladığımızı belirterek, Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ öncülüğünde iyi bir taban ücret düzenlemesinin refah payı uygulamasının ve enflasyonun üzerinde bir ücret artışının en kısa zamanda sağlanacağını söyledi ve konuşmasına şu şekilde devam etti;
“ 2023 yılında bağıtlanacak Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri için hazırlık çalışmalarına başladık. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ öncülüğünde belirlenen Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, 17 Ocak’ta çalışmalarına başlıyor. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ Bu toplantıdan sonra Komisyon tarafından oluşturulacak sözleşme taslağını en kısa sürede Hükümete iletecek ve toplu sözleşmenin bir an önce sonuçlanması için gereken adımları atacaktır. Bildiğiniz gibi, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolleri bir taban ücret düzenlemesi, refah payı uygulaması ve enflasyonun üzerinde bir ücret zammı ile başlıyor. Geçmiş yıllardaki protokollerin tamamı bu şekilde oldu. Yapılan her sözleşmede mutlaka bir refah payı alındı. Bu düzenlemeler, yürürlük başlangıç tarihlerine göre tüm toplu iş sözleşmeleri için geçerli olacaktır. 2023 yılında imzalanacak protokol de bu çerçevede ele alınacak. Kamu işçilerinin desteği ve bizim çabamızla başarı ile sonuçlanacaktır. Üyelerimizi mağdur etmeyecek zam oranları için mücadele edeceğiz ve tüm kamu işçilerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri için gereken ücret artışı ve refah payını mutlaka sağlayacağız. Buna olan inancımız tamdır, sizlerin de inanmasını ve bize güvenmesini istiyoruz.”
ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ İSTİYORUZ
Hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan ekonomik krizden en çok dar ve sabit gelirlinin etkilendiğine dikkat çeken Alemdar, ülkemizde yaşanan vergi adaletsizliğine dikkat çekerek şunları söyledi;
“Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü var. Yılın başında aldığımız net ücret, vergi kesintileri nedeniyle ilerleyen aylarda giderek azalıyor. Buna, dolaylı vergileri de ekleyince, çalışanlar üzerindeki vergi yükü gittikçe ağırlaşıyor. Oysa Anayasamızın 73. Maddesi, verginin çok kazanandan çok az kazanandan az alınması gerektiğini emrediyor. Ancak ne yazık ki, vergiyi esas olarak vergisi kaynakta kesilenler, yani ücretliler ödüyor. İnanın bana biz çalışanlar birçok kuyumcudan müteahitten doktordan daha çok vergi ödüyoruz.
Biz artık adil bir vergi sistemi istiyoruz. Vergi oranları ile gelir vergisi tarifesinde çalışanlar lehine düzenlemeler istiyoruz. Bundan sonra bunun için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız.”
Konuşmasını, Demiryol-İş Sendikasının Sakarya Şubesinin Genel Kurulunda güven tazeleyen Cemal Yaman Başkana ve arkadaşlarına başarılar dileyerek tamamlayan Alemdar sonucun ülkemize, işçi sınıfına ve Demiryol-İş topluluğuna hayırlı olmasını diledi.
Bir yanıt yazın