GENEL BAŞKANIMIZDAN KADRO AÇIKLAMASI

yazar:

kategori:

GENEL BAŞKANIMIZDAN KADRO AÇIKLAMASI

TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar, geçici işçilerin kadroya alınması başta olmak üzere çalışma hayatındaki çeşitli sorunlar konusunda, Anadolu Ajansı’na bir açıklama yaptı.

Kamuda farklı istihdam biçimleri uygulandığını söyleyen Alemdar, taşeronluk sistemi ile geçici işçilik uygulamalarının, çalışma hayatındaki sorunların en başında geldiğini kaydetti. 696 Sayılı KHK ile kamudaki taşeron işçilerin büyük bölümünün kadroya alındığını fakat 90 bine yakın çalışanın kapsama alınmadığını vurgulayan Alemdar, Kamuda taşeron çalışma düzeninin artık kaldırılması gerektiğini kaydetti. Alemdar, "Geçici işçilik ve taşeron çalışma gibi uygulamalar, bugün artık gündemden çıkmalı, çalışma yaşamındaki bu tür atipik istihdam biçimlerine son verilmelidir." şeklinde konuştu.

"GEÇİCİ İŞÇİLERİN GÖZÜ KADRO MÜJDESİNDE"

Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, kamuda geçici işçi kadrosuyla çalıştırılanların daimi kadroya geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Alemdar, "Geçici işçilik, adı üstünde, kısa süreli bir istihdam biçimidir. 15-20 yıl süren geçici işçilik olmaz. Bu arkadaşlarımız yılda 10 ay çalıştırılıp 2 ay boşta kalıyorlar. Kamuda bu şekilde istihdam edilen yaklaşık 50 bin işçi bulunuyor. Bu işçilerin 31 bini ise Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı. Türkiye'nin dört bir yanındaki okullarda eğitim öğretim faaliyetlerinin sağlıklı ve düzenli bir şekilde devam etmesi için çalışan arkadaşlarımızın gözü kadro müjdesinde. Bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılıp, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle de hüküm altına alınan kadro haklarının verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ÜNİVERSİTELERİN İKTİSADİ İŞLETME VE SOSYAL TESİSLERİNDE ÇALIŞANLAR, TİS'TEN EŞİT ŞEKİLDE YARARLANDIRILMALIDIR"

Üniversitelerin iktisadi işletme ve sosyal tesislerinde çalışan işçilerin, mali bakımdan sorun yaşadığına dikkat çeken Alemdar, bu durumdaki çalışanların mali ve sosyal haklarının genel bütçeden karşılanması gerektiğini söyledi. Alemdar, şu ifadeleri kullandı:

"Üniversitelerin iktisadi işletmeleri ile sosyal tesisleri, üniversitelerden bağımsız bir tüzel kişiliğe sahip değildir. Fakat üniversitelere bağlı birimler olan iktisadi işletme ve sosyal tesislerdeki çalışanların ücretleri genel bütçeden ödenmediği için, bu arkadaşlarımız ücret ve mali haklar bakımından farklı uygulamalarla karşı karşıya kalıyorlar. Toplu iş sözleşmesi kapsamında olmalarına rağmen, sözleşmeden yararlandırılmalarında mağduriyet yaşıyorlar. Bu arkadaşlarımızın ücret ve sosyal hakları genel bütçeden karşılanmalı, toplu iş sözleşmelerinden eşit şekilde yararlandırılmaları sağlanmalı ve yaşadıkları mağduriyet giderilmelidir."


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir