TÜRK-İŞ GENEL TEŞKİLATLANDIRMA SEKRETERİ VE SENDİKAMIZ GENEL BAŞKANI EYÜP ALEMDAR ITUC 5. DÜNYA KONGRESİ’NE KATILDI

yazar:

kategori:

TÜRK-İŞ GENEL TEŞKİLATLANDIRMA SEKRETERİ VE SENDİKAMIZ GENEL BAŞKANI EYÜP ALEMDAR ITUC 5. DÜNYA KONGRESİ’NE KATILDI

TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp ALEMDAR, 17-22 Kasım 2022 tarihlerinde Avustralya'nın Melbourne şehrinde yapılan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 5. Dünya Kongresinde katıldı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), 163 ülkedeki 332 üye konfederasyon vasıtasıyla 200 milyonu aşkın çalışanı temsil etmektedir. Bu doğrultuda ITUC 5. Dünya Kongresi 17-22 Kasım 2022 tarihlerinde Avusturalya’nın Melbourne şehrinde gerçekleştirildi.

200’den fazla demokratik işçi örgütünü temsil eden 120’den fazla ülkeden yaklaşık 1.000 katılımcı, küresel sendikal hareketin önümüzdeki dört yıllık faaliyetlerini şekillendirmek için beş gün süren müzakerelere katıldı.

TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp ALEMDAR 20 Kasım 2022 tarihinde “Yeni Toplumsal Sözleşme” müzakerelerinin gerçekleştirildiği Genel Kurul Salonunda Kongre delegelerine hitaben bir konuşma yaptı.

ALEMDAR konuşmasında İstanbul’da Taksim Meydanında yaşanan terör saldırısından dolayı ülkece yaşadığımız üzüntüyü paylaştı ve teröre destek veren ülkelerin de bu insanlık suçuna ortak olduklarını vurguladı. Gelir adaletine ve adil geçiş sürecinin önemini vurgulayan Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ALEMDAR, çalışanlar üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi çağrısında bulundu.

ALEMDAR konuşmasında şu konulara değindi:

“Değerli Delegeler, sizleri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu adına saygılarımla selamlıyorum. ITUC 5. Dünya Kongresine başarılar diliyorum.

Konuşmama başlamadan önce, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Taksim Meydanında yaşanan terör saldırısından dolayı yaşadığımız üzüntüyü paylaşmak istiyorum. Terör eylemlerinin dini, dili, ırkı yoktur. Dünyanın her yerinde masumları hedef alan tüm terör eylemlerini şiddetle kınıyorum. Teröre destek veren ülkelerin de bu insanlık suçuna ortak olduklarını vurgulamak istiyorum.

Dünyamızı etkisi altına alan ve milyonlarca insanın hayatına mal olan Covid-19 tüm ülkelerde ekonomik bir daralmaya neden olmuş, ardından da küresel bir krize dönüşmüştür. Bu süreçte milyonlarca çalışan işsiz kalmıştır.

Dünya Covid 19’un yaralarını sarmaya çalıştığı sırada Rusya-Ukrayna Savaşı başlamış ve neticesinde petrol, doğalgaz gibi enerji ürünlerinin fiyatları artmış ve bu artış çalışanlara enflasyon olarak yansımıştır. Dünyadaki en büyük buğday ve mısır üreticisi iki ülkenin savaşı küresel gıda sistemini de olumsuz etkilemektedir.

Artan enflasyon hayat standartlarının giderek düşmesine neden olmakta ve yoksulluk sınırı altında yaşayan kesimlerin sayısını giderek artırmaktadır.

Dünyamız, insan onuruna yakışır iş ve çalışma koşulları hedefinden giderek uzaklaşmaktadır.

Dünya genelinde mevcut gelir adaletsizliğinin daha da arttığı görülmektedir. Zenginin daha zengin yoksulun daha yoksul olduğu bir dünyada, açlığın, çatışmaların ve savaşların bitmesini beklemek gerçekçi değildir.

Ülkeler arasındaki gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmak için yeni ve güçlü politikalar belirlemek gerekmektedir.

  • yeni dönemde çalışanlar üzerinde vergi yükünün hafifletilmesi ve çalışma hayatının gündemine oturacak adil geçişte somut adımlar atılmasına vesile olacak mücadeleyi vermelidir.
  • İnsanlık son yüzyılda çevreyi ve doğal kaynakları hoyratça tüketmiştir. Dünya bugün insanlığın kendi eliyle başlattığı iklim değişikliği ile karşı karşıyadır. Küresel ısınma ile mücadelede atılacak her adımı destekliyoruz. Ancak küresel ısınmanın sorumlusu olmayan işçilerin işsiz kalarak bedel ödemesine izin vermeyeceğimizi de belirtmek istiyoruz.

    Türkiye son yıllarda farklı ülkelerden gelen göçmenlerin hedef ülkesi olmuştur. Milyonlarca göçmen Türkiye’ye giriş yapmıştır. Göçmenler birçok sosyal yardımdan yararlanmaktadırlar ve kayıt altına alındıklarında bu yardımların kesileceğini bildiklerinden kayıt dışı çalışmayı tercih etmektedirler.

    İşveren tarafından işçi maliyetlerini düşürmek için tercih edilen göçmenler Türkiye’de emek piyasalarının dengesinin bozulmasına yol açmışlardır. Türk işçilerin ücretlerinin aşağı yönlü baskılanmasına neden olmuşlardır. Kayıt dışı istihdam ile mücadele başta olmak üzere çalışma hayatının sorunlarının çözümünde sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması büyük önem taşımaktadır.

    Sözlerime son vermeden önce Türk Sendikal Hareketine desteklerinden ötürü Genel Sekreter Sharan BURROW’a ve bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan tüm çalışanlarına teşekkür ederim. ITUC 5. Dünya Kongresinin başarılı geçmesini diler, hepinize saygılarımı sunarım.” ifadelerini kullandı.

    17-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşen kongrede, yeni bir toplumsal sözleşmeye ilişkin Kongre Beyannamesi’nin yanı sıra, İran’daki anti demokratik uygulamalar ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili acil kararlar aldı.

    Kongre’de yeni toplumsal sözleşmenin temelini oluşturan temalar üzerine odaklanıldı, iklim dostu işler, işçi hakları, adil ücretler, sosyal koruma, eşitlik ve sosyal içerme konuları üzerine müzakereler gerçekleştirildi. Ayrıca küresel şoklardan çıkarılan dersler ile teknolojinin çalışma hayatı üzerindeki etkileri tartışıldı.

    Kongre 2018 yılında yapılan 4. Kongrede ortaya koyduğu %50 kadın katılımı hedefini hayata geçirdi ve kadın delegelerin Kongreye katılım oranı Yüzde 50,8’e yükseldi.

    Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ile Industriall Genel Sekreter Yardımcısı Kemal ÖZKAN arasında geçen ITUC Genel Sekreterlik mücadelesini Luca VISENTINI kazandı. ITUC Genel Sekreter Yardımcılıklarına Eric Mwezi Manzi, Jordania Ureña Lora ve Owen Tudor getirildi. Japon İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve içinde Konfederasyonumuzun da yer aldığı ITUC Asya Pasifik Bölgesi üyelerince desteklenen Bayan Akiko Gono ITUC Genel Başkalığına seçildi.

    TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY ITUC Genel Konseyi Asıl Üyeliğine ve ITUC Genel Başkan Yardımcılığına seçildi.

    ITUC 5. Dünya Kongresine TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Sendikamız Genel Başkanı Eyüp ALEMDAR, PETROL-İŞ Sendikası Genel Başkanı Süleyman AKYÜZ, Türk Metal Sendikası Genel Mali Sekreteri Murat SALAR ile uzmanlar katıldılar.


    Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir