VAKIF PAZARLAMA İŞÇİLERİ HAKKINI ARIYOR

yazar:

kategori:

VAKIF PAZARLAMA İŞÇİLERİ HAKKINI ARIYOR

Sendikamız, Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. işyerlerinde örgütlenme mücadelesini her türlü engellemelere rağmen başarıyla sonuçlandırdı.

Mücadelemizin birinci dönemi olarak tanımladığımız bu dönemde işveren yetki tespitimize haksız bir şekilde itiraz ederek süreci yargıya taşımıştı. Yargılama sonucunda sendikamızın haklılığı ortaya çıkınca görüşmeler zor da olsa başlamış ancak işveren tarafının olumsuz yaklaşımları sebebiyle taraflar masada anlaşmaya varamamışlardı. Toplu iş sözleşmelerinin en temel konulardan olan mali ve sosyal haklar konusunda uzlaşma sağlanamayan maddeler Yüksek Hakem Kuruluna gönderilmiş ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından birinci dönem toplu iş sözleşmesi karara bağlanmıştı. 01.12.2020 – 30.11.2022 yürürlük süreli olarak karara bağlanan toplu iş sözleşmesi üyelerimizin ve sendikamızın taleplerini karşılamamakla birlikte işyerinin toplu iş sözleşmesi düzenine girmesi nedeniyle önemliydi. En önemlisi ise ilk olması ve Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. işyerlerinde çalışanların yasal bir temsilciye kavuşmasıydı.

Birinci dönem toplu iş sözleşmesinin karara bağlanması sonrasında da işyerlerimizde yaşadığımız sorunlar bitmedi. İşverenin, keyfi uygulamalarına artık son vermesi gerektiği, çalışanlarının sendikalı ve toplu iş sözleşmeli olduğunun bilinmesi yönünde sendikamızca işverene defaatle bilgilendirildi. Maalesef uyarılarımız dikkate alınmadı. Gerekçe olarak da “Biz Bankadan (VakıfBank) gelen talimatlar doğrultusunda hareket ediyoruz.” dendi. Hatta o kadar ileriye gidildi ki yürürlükte bir toplu iş sözleşmesi olmasına rağmen sözleşmenin hükümleri dikkate alınmadan bazı sendikasız çalışanlara ücret zamları, teşvik primi gibi uygulamalar, yine sendikalı olmayan çalışanlara sendikal hakları ikame edecek miktarda ödemeler yapmak gibi, ya da sözleşmede var olan bir hakkın (vasıta yardımı) tek taraflı olarak kaldırılması veya ücrete yedirilmesi gibi yollara tevessül edildi. Sendikamız tüm bu süreçler de yasalardan aldığı yetkiyle girişimlerde bulundu ama işveren tarafı bu girişimlerimize muhatabın Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. olduğunu yönünde cevap verdi.

Tüm bu gelişmeler sırasında ikinci dönem toplu iş sözleşmesi için de yasal süreç başlamış oldu. Birinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşadığımız olumsuzluklar hemen sürecin başında kendini hissettirdi. Anlamsız bir şekilde yetki tespit belgesine itiraz edildi ve sendikamızın girişimleri ile itiraz birkaç ay içerisinde geri çekildi. Akabinde yetki belgesinin gelmesi ile taraflar ilk kez 06/03/2023 tarihinde İstanbul’da Şirket merkezinde bir araya gelebildi. İşyeri sendika temsilcilerimiz de sürecin içerisinde yer alarak tüm yaşananlara tanıklık etti. Yapılan toplantılarda idari maddeler ile ilgili hususlarda bile en ufak bir ilerleme sağlayabilmek için “Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.” dan onay beklendi. Sendikamız tüm toplantılarda Vakıfbank temsilcilerinin bu sürece dolaylı yollarla müdahale etmek yerine doğrudan katılımının sağlanmasını aksi takdirde ilerleme sağlamanın zor olduğunu, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin bu şekilde yürütülemeyeceğini, sürecin sağlıklı yürümediğini ifade etti. Şirket tarafı ise her toplantı öncesinde Vakıfbank yetkililerinin toplantıya katılacağını bizlere bildirse de toplantılara bu yetkililer bir türlü katılamadı. En son 28/04/2023 tarihinde yapılan toplantıda Vakıfbank yetkililerinin de hazır bulunacağı ve kalan idari maddeleri ile mali ve sosyal haklar ile ilgili tekliflerini tarafımıza iletecekleri bilgisi verildi. Toplantıda yetkililerimiz hazır bulundu ama Vakıfbank yetkilileri toplantıda yer almadıkları gibi herhangi bir teklif hazırlığı da yoktu. Bu durum karşısında sendikamız yetkilileri duruma tepki göstermiş ve 60 günlük toplu iş sözleşmesi sürecinin son günü olan 05/05/2023 günü için son bir toplantı günü kararlaştırılmıştır. Online olarak yapılan bu toplantıda da işveren tarafı teklifini yine iletmemiştir.

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.’nun Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. deki pay oranı %96,73’tür. Kalan %3,27 pay oranı ise Vakıf Finansal Kiralama A.Ş.’ye aittir. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. yetkilileri sürecin bu aşamaya gelmesinden doğrudan sorumludur. Sürece dahil olmak istemeleri anlaşılmaz bir durum değildir. Ama hem varız hem yokuz yaklaşımı, binlerce çalışanı yaşanan ekonomik olumsuzluklar karşısında zor durumda bırakmaktadır. Çalışanların bir gün dahi bekleyecek sabrı kalmamıştır. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Banka çalışanları için henüz yeni sayılabilecek bir toplu iş sözleşmesi imzalamışken, Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. işyerlerinde çalışan sendikamız üyesi işçilerinin haklarının verilmemesi anlaşılmamaktadır.

Sendikamız toplu pazarlık sürecinde yapıcı ve karşılıklı güven ilişkisini tesis etme yönünde gayretli bir müzakere yürütmüştür. En temel amacımız olan üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak ve arttırmak için gerekli tüm yolları denemiştir.

Ancak, geldiğimiz noktada bir sonuca varılmadığından, netice alınana kadar anayasamızın ve kanunların bize verdiği hak ve yetkiler doğrultusunda; Sendikamız,

10 Mayıs 2023 Çarşamba günü 14.30’da Ataşehir Finans Merkezinde bulunan Vakıfbank Genel Müdürlüğü önünde,

11 Mayıs 2023 Perşembe günü de Ankara’da saat 14.30’da Atatürk Bulvarı No:207 Kavaklıdere adresindeki Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Ankara Hizmet Binası önünde basın açıklamalarıyla eylemlerine devam edecektir.

VAKIF PAZARLAMA ÇALIŞANLARI YALNIZ DEĞİLDİR.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir